Κυριακή 3 Ιουνίου 2007

Σχέσεις-σκάκι

Οι ερωτικές σχέσεις έχουν καταντήσει παιχνίδι στρατηγικής. Οι άνθρωποι φοβούνται να ανοιχτούν, αφού έχουν ξεφτιλίσει την λέξη αγάπη. Καλύπτουν τις ανασφάλειες τους με το ψέμα και το ιδανικό ταίρι για αυτούς είναι και εκείνο ένα ψέμα, μια ψεύτικη εικόνα που τους πασάρουν μέσα από οθόνες, περιοδικά και μέσα από διαφημιστικές αφίσες.

Έτσι λοιπόν, εμείς τα αγοράκια, αφού προσεγγίσουμε το πρόσωπο που προσδοκούμε να γίνει το ερωτικό μας ταίρι, το φλομώνουμε στην μούφα και στο φούμαρο, έτσι ώστε να καβατζώσουμε τρύπα για την εισαγωγή της αυτοεπιβεβαίωσης μας. Ενώ τα κοριτσάκια, που είναι εγκεφαλικά όντα, σκέφτονται την επόμενη κίνηση που θα κάνουν, έτσι ώστε να κάνουν τον "μαλάκα" να σέρνεται από πίσω τους.

Αφού χτιστεί μια σχέση πάνω σε ένα σορό νούφαρα, λογικό είναι μετά να βουλιάξει. Μετά από την βύθιση, εμείς τα αγοράκια λέμε την κλασική ατάκα: "όλες πουτάνες είναι!!!", ενώ τα κοριτσάκια λένε την εξής: "όλοι οι άντρες είναι ίδιοι... ΓΟΥΡΟΎΝΙΑ!!!". (Όινγκ, όινγκ!) Μετά οι γκόμενες το γυρίζουν στην κοινωνική συζήτηση, λένε πως "χάθηκαν οι άνδρες...", κ.τ.λ., κ.τ.λ... ενώ εμείς τα αγοράκια, αρχίζουμε το πιόμα ή πάμε καμιά μπουρδελότσαρκα.

Οι σχέσεις αυτές δηλώνουν κοινωνική παρακμή και έλλειψη ειλικρίνειας. Σε μια σάπια κοινωνία με ηλίθια πρότυπα και με ένα σορό σκουπιδιάρηδες στις οθόνες, να μας πετάνε σκουπίδια στο σαλόνι και στην κρεβατοκάμαρα, είναι λογικό το ψέμα και η υποκρισία να είναι κύριο χαρακτηριστικό της πλειονότητας του κοινωνικού συνόλου. Έτσι μας μαθαίνουν... έτσι συμπεριφερόμαστε! Ένα ψέμα μας δωρίζουν για ελευθερία, το ίδιο ψέμα δωρίζουμε και εμείς στους συνανθρώπους μας.

Είναι κατάντια αυτό! Ψέμα και στρατηγική στις ερωτικές σχέσεις που υποτίθεται ότι πρέπει να υπάρχει συναίσθημα (εξαιρουμένων των "γαμιοσχέσεων" , που καμιά φορά χρειάζονται να υπάρχουν και αυτές, αρκεί να έχει ξεκαθαριστεί το είδος της σχέσης και από τους δυο) ... Πως να φτιαχτεί μια σωστή οικογένεια, σε τι θεμέλια; Αν δεν υπάρξει σωστή οικογένεια πως θα υπάρξει σωστή κοινωνία; Ποιοι είναι οι πυρήνες που ενώνονται για να φτιάξουν τον πυρήνα της κοινωνίας; Πρώτα η οικογένεια και ύστερα η πολιτική! Οι μη υγιείς σχέσεις οδηγούν σε μη υγιείς οικογένειες και κατά συνέπεια σε μια μη υγιής κοινωνία.

Βέβαια, τα μικροψεματάκια για να σκεπάσεις μια κατάσταση που δεν είναι τόσο σημαντική, αν λεχθούν μια ή δυο φορές, δεν είναι το πρόβλημα, αν και μπορούν να δημιουργήσουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα μετά, όπως έλλειψη εμπιστοσύνης που μπορεί να σημάνει το τέλος. Αν και είναι υποκειμενικό αυτό, γιατί για κάποιον/α μπορεί και μια απιστία να μην είναι και τόσο σημαντική! Αν και οι αλλαξοκωλιές, τώρα τελευταία, είναι της μοδός!

Κάτι άλλο που εμποδίζει την διαμόρφωση μιας υγιής σχέσης είναι οι απαιτήσεις μας! Ο άνθρωπος έχει εξελιχθεί (ή τον έχουν εξελίξει) σε πολύ απαιτητικό ζώο. Πολύ συχνά ζητάμε περισσότερα από αυτά που μπορούμε να δώσουμε.

Είναι φυσικό η σχέση να εξελίσσεται με τον χρόνο σε ένα "αλισβερίσι", μια "συναλλαγή" συναισθημάτων, φρονημάτων, προσδοκιών και κατ' επέκταση υλικών αγαθών με στόχο την ικανοποίηση των ψυχοπνευματικών και βιοτικών αναγκών των δυο "συναλλασσομενων"-συντρόφων. Για την επίτευξη αυτής της "συναλλαγής" πρέπει να υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία, αλληλοκατανόηση και η αυτογνωσία του καθενός ατόμου ξεχωριστά, ώστε να ξέρει τι μπορεί να προσφέρει στον άλλον. Δυστυχώς πλέον, πολλοί σκέφτονται το τι μπορεί να τους προσφέρει ο άλλος και με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να καρπωθούν περισσότερα, χωρίς να είναι ικανοί εκείνοι να προσφέρουν στον άλλον κάτι το ουσιόδες!

Πρέπει να πάψουμε να κλαψομουνιάζουμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στις σχέσεις μας, και εκτός από την αναζήτηση ενός καλού γαμησιού, πρέπει να αναζητήσουμε τον εαυτό μας! Αν δεν βρείς τον εαυτό σου, όποιον και να έχεις δίπλα σου, δυστυχισμένος θα είσαι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: